Gjenvinning av oljeprisen Statoil fortjeneste

Den norske oljegiganten Statoil sa onsdag at stigende oljepriser og rekordutgang gjorde det mulig å komme tilbake til svart i fjor, selv om de overgikk sine egne mål.
Oljebeholdningen sa i en uttalelse at “høyere priser og fortsatt solid driftsresultat, med rekordhøy produksjon” bidro til å svinge tilbake til nettoresultatet på 4,6 milliarder euro i 2017 fra et tap på 2,9 milliarder dollar året før.

Helårsinntektene økte med 33 prosent til 61,2 milliarder dollar.

“Vi har levert utover selv ganske ambisiøse mål,” sier konsernsjef Eldar Sætre.

“I et gjenopprettingsmarked leverte vi sterk inntjening og kontantstrøm fra alle virksomhetssegmenter. Vi hadde rekordhøy produksjon både i fjerde kvartal og for hele året, støttet av fortsatt solid driftsresultat. Vi forventer langsiktig underliggende inntjeningsvekst. ”

Statoil sa at det produserte gjennomsnittlig 2,08 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2017, en økning på fem prosent i forhold til året før.

Etter å ha falt fra 115 dollar per fat i 2014 til under 35 dollar i slutten av februar 2016, har oljeprisene gått opp nylig etter at OPEC-landene og andre oljeproduserende nasjoner var enige om å få gassutgang for å redusere en glut i markedet.

Ved utgangen av 2017 var oljeprisene tilbake på rundt $ 60 per fat.

Statoils avkastning etter overskudd kommer etter andre oljeselskaper – som ExxonMobil, ConocoPhillips og Chevron, Royal Dutch Shell og BP – også alle rapporterte betydelig forbedret fortjeneste i fjor.

Den norske konsernet planlegger også å øke investeringer til rundt 11 milliarder dollar i år, etter å ha redusert dem tilbake til 9,4 milliarder dollar i 2017.